Artikel

Hund på kontoret - regler och fördelar

Näst efter katten är hunden är det vanligaste husdjuret i Sverige. Dessutom har hundägandet ökat sedan covid-19 slog till. Enligt Jordbruksverket ökade antalet nyregistrerade hundar med 11% under 2020. När fler börjar jobba på kontor igen uppstår ofta frågan om man får ta med hunden dit.

Hund på kontoret - finns det regler?

Det finns varken förbud eller rättigheter kring att ta med hunden till kontoret, utan det är arbetsgivaren som bestämmer. Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att alla medarbetare mår bra på arbetsplatsen, så om någon är allergisk eller känner stark rädsla kan du förbjudas att ta med din hund.

Det är också viktigt att tänka på hur eventuella besökare ställer sig till hund. Om ni tar emot många olika besökare kan det vara bra att ha ett separat rum där hunden kan vara, för att inte orsaka obehag.

Det kan finnas hygieniska skäl till att hunden inte får vara på arbetsplatsen. Det kan till exempel handla om att ni hanterar livsmedel.

Fördelar med att ha hund på kontoret

Tillåter din arbetsplats hundar? Grattis! Det finns nämligen flera fördelar med att ha hund på kontoret.

  • Hundar kan ha en avstressande effekt
  • Studier visar att produktiviteten ökar hos alla medarbetare
  • Man har något gemensamt att samtala om
  • Ägaren, och kanske en kollega eller två, kommer ut på promenad under arbetsdagen

Kontorshotell som tillåter hund

Är ni ute efter kontorshotell men är osäkra på om man kan ta med hunden dit? Det är faktiskt vanligare än man tror att kontorshotellen tillåter att man tar med sin fyrfota vän. På vår marknadsplats listar vi flera kontorshotell och coworking spaces som tillåter hund. Här kan du jämföra och boka visning på egen hand eller ta kontakt med någon av våra kontorsexperter för att hitta ett kontorshotell som passar just er och era behov.