Guide: Medlemskap på coworking

Guide: Medlemskap på coworking
7A Posthuset är ett exempel på en coworkinganläggning med stora loungeytor för medlemmar som har behov av flexibla arbetsplatser

Idag finns över 200st coworkinganläggningar i Stockholm och över 400 000m2 coworkingyta. Allt från det pampiga 7A Posthuset med sina 17 000m2 till det nyöppnade Brygghuset  som bjuder på en mer familiär och designad upplevelse. För småföretagare, frilansare, eller remote-arbetaren som söker en professionell arbetsplats har alternativen aldrig varit större.  

I den här artikeln kommer vi gå igenom vad coworking och medlemskap är för något, hur det fungerar i praktiken, och hur du väljer vad som passar dig och ditt team bäst. Denna artikel rör medlemskap och inte privata kontor och rör framförallt enstaka arbetsplatsbehov. Är ni ett större team och vill ha en egen yta? Läs vår guide om kontor på coworking här.

Vi på yta.se är en marknadsplats och jämförelsetjänst för coworking i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi samlar hela utbudet av kontor och medlemskap på coworking och ser till att ni alltid har tillgång till priser, bilder och information om de olika erbjudandena. Gå in på vår marknadsplats och sök direkt bland hundratals coworking spaces i Stockholm idag!

Vad är ett coworkingmedlemskap?

Vi börjar med, vad är coworking?

Coworking innebär kort och gott att hyra en arbetsplats som tjänst. Det enda du behöver göra är att signa upp dig för ett medlemskap och sedan komma på plats med din laptop, coworkingoperatören sköter resten.

Konceptet går ut på att en coworkingaktör hyr stora lokaler eller hela fastigheter och skräddarsyr moderna och inspirerande kontorsmiljöer i dessa, och sedan sköter all drift som krävs för att det ska bli en bra arbetsplats. Det innebär att det finns ett varierat utbud av arbetsplatser, mötesrum, konferensrum och andra faciliteter så som gym och bar. Helt enkelt en härlig arbetsplats.

En av loungerna på Convendum Kungsgatan som medlemmar har tillgång till.

Ledorden i coworking är enkelhet, flexibilitet, och professionalism. Det är enkelt för att du slipper rodda med driften av kontoret. Det är flexibelt för att du kan teckna avtal på 1 dag, 1 vecka, 1 månad eller ett år. Det är professionellt för att du får tillgång till kontorsmiljöer som du inte hade kunnat skapa själv i lägen som hade varit oåtkomliga.

Och vad är då medlemskap?

Medlemskap är den mest flexibla formen av arbetsplats på coworking. Det innebär att du köper ett abonnemang som ger dig tillgång till alla de gemensamma ytorna hos coworking-operatören.

Vad finns det för olika typer av medlemskap

Medlemskap kan kategoriseras enligt både hur de ger access i tid och plats men även vilken typ av arbetsplats som erbjuds. Det finns en väldigt stor variation i antalet typer av medlemskap och olika begrepp hos de olika coworkingoperatörerna, men nedan försöker vi lista de vanligaste förekommande typerna.

Fullvärdigt medlemskap

Ger dig 24/7 full access till alla anläggningar som coworkingoperatören driver. Du har access till samtliga gemensamma utrymmen och har möjlighet att arbeta i loungeytorna samt får ta del av frukost, internet, samtalsrum med mera. Hyra av mötesrum tillkommer.

Vissa operatörer har många coworkinganläggningar i varje stad vilket innebär att du enkelt kan variera varifrån arbetet sköts varje dag.

Tidsbegränsat medlemskap

Samma som fullvärdigt medlemskap men med skillnaden att den är begränsad i tid, antingen till vissa tider under dygnet eller ett antal dagar i månaden.

Medlemskap till en specifik anläggning

För att komma ner i kostnad går det ibland även att begränsa medlemskapet till en viss anläggning, och på så sätt ta bort access till övriga anläggningar.

Utöver begränsning i tid och plats finns det även skillnader när det kommer till vilken typ av arbetsplats du har tillgång till.

Medlemskap med fast arbetsplats

Ett medlemskap med fast arbetsplats innebär att ni hyr ett specifikt skrivbord i ett öppet landskap på en coworkinganläggning. Ni har alltså inte ett eget rum utan får ett eget skrivbord i en yta som delas med andra. Till skrivbordet får ni ofta låsbar förvaring för att kunna städa förvara värdesäker på kontoret. Detta är den dyraste formen av medlemskap och erbjuds inte av alla. Ibland kan det vara värt att kika på alternativet att hyra ett eget mindre kontorsrum.

Fasta kontorsplatser hos Cecil Coworking på Norrlandsgatan i Stockholm

Medlemskap med flexplats

Ett flexmedlemskap innebär att coworkinganläggningen har dedikerat ett antal skrivbord för flexmedlemmar, men du hyr inte ett specifikt skrivbord. I praktiken är du mer eller mindre garanterad en skrivbordsplats för dagen men inte nödvändigtvis samma som du hade dagen innan. Denna typ av medlemskap kostar lite mindre än en fast arbetsplats. Det ingår nästan alltid låsbar förvaring.

Loungemedlemskap

Loungemedlemskap innebär att du inte har en garanterad skrivbordsplats, utan snarare har tillgång till loungeytorna. Detta kan innebära att det finns skrivbordsplatser att använda, eller olika typer av aktivitetsbaserade arbetsplatser så som ståbord eller soffplatser.

Loungen på nyöppnade Brygghuset intill Odenplan

Jämför alla coworking spaces

Jämför över 7000 kontorsrum på coworking spaces på vår marknadsplats

Jämför coworking spaces

Vad kostar ett medlemskap på coworking?

Som alltid när det kommer till lägenheter och kontor så spelar läget väldigt stor roll i kostnaden. För att göra en rättvis jämförelse utgår vi ifrån medlemskap på coworking inom tull i Stockholm.

Det allra billigaste medlemskapet kan kosta så lite som 500kr/person/månad, och det dyraste medlemskapet kan kosta uppåt 10 000kr/person/månad.

Låt oss ta några exempel från de större operatörerna i Stockholm

Convendum

Convendum är Stockholms största coworkingoperatör sett till antalet anläggningar och total yta. De skapar representativa miljöer som lägger stor vikt vid service och estetik. Convendum är ett bra val för företagare som är ute efter medlemskap då de har så pass många och stora loungeytor.

Flexplats hos Convendum för 4 995kr/person/månad

Convendum erbjuder bara ett typ av medlemskap, loungeaccess till alla deras anläggningar för 4 995kr/person/månad. Med tanke på att de snart har 70 000kvm i Stockholm så är det ett stort utbud av ytor att nyttja!

Här är ett urval av anläggningar som Convendum har i Stockholm

United Spaces

United Spaces har idag 5st anläggningar i Stockholm. United Spaces har likt Convendum mycket loungeytor. De har även uttalade områden för dedikerade och flex-desks. Här satsas det mycket på event och sociala aktiviteter, som till exempel lunch-roullette där du blir ihopparad med en annan hyresgäst för lunch en gång i månaden.

Ett urval av deras medlemskap, som styrs per anläggning:

Fast plats på United Spaces Waterfront Building - 7375kr/person/månad

Lounge small Waterfront Building - 1500kr/person/månad

Lounge large på Torsgatan - 4315kr/person/månad

Ett urval av deras anläggningar där ni hittar mer info om deras medlemskap:

7A

7A har funnits sedan tidigt 2000-tal och har idag 4st anläggningar i Stockholm, bland annat Posthuset som är Sveriges största. Här finns det med andra ord gott om loungeplats!

Fast plats - 6500kr/person/månad

Business Lounge - 5900kr/person/månad

Hur väljer jag rätt coworkingmedlemskap?

På yta.se samlar vi allt utbud av coworking på ett och samma ställe. På varje anläggning kan du direkt se vad kostnaden för de olika typerna av medlemskap är, samt enkelt boka en visning när du känner dig redo att komma ut och titta i verkligheten.

Om du kollar på våra digitala planritningar, som finns längst upp på varje annons under Kontorslösningar -> Visa mer så kan du även se hur mycket loungeytor (markerat med gult), flexytor (ljusgrönt) samt mötesrumsytor (grönt) som finns. Det är ett bra sätt att utvärdera olika anläggningar tillsammans med att kolla på bilderna och se hur viben känns.