När pandemin slog till våren 2020 uppmanades vi med kort varsel att börja arbeta hemifrån. På bara några veckor var vi tvungna att ställa om till att arbeta på distans och många var nog oroliga över hur det skulle gå. Det visade sig dock att det gick riktigt bra! Kanske berodde det på att det helt enkelt var tvunget att funka. När restriktionerna om hemarbete släpptes var det ändå många som fortsatte att arbeta på distans, vissa helt, andra på deltid. Enligt flera rapporter är det många företag som kommer fortsätta erbjuda sina anställda att välja var de vill arbeta och vi kan nog med säkerhet säga att den flexibla arbetsformen hybridarbete är här för att stanna.
Kostnadsfri rådgivning: hur ni kan anpassa ert kontor till hybridarbete
Vad är hybridarbete?
Hybridarbete innebär att man ger de anställda möjlighet att jobba var som helst - hybridkontoret, hemma eller kanske till och med utomlands. Man kan låta dem bestämma helt själva hur de vill jobba, eller sätta upp policys och scheman. Vad som passar bäst beror på en rad faktorer: storlek på företag, typ av verksamhet och så klart - vad de anställda själva vill. Det viktiga som arbetsgivare är att vara lyhörd och ta reda på medarbetarnas inställning till hybridarbete.
Svenskars inställning till hybridarbete
Flera undersökningar visar att många av de som har ett kontorsarbete inte vill gå tillbaka till att arbeta 100% på kontor när rekommendationerna om hemarbete nu hävs. När frågan om framtidens arbetsplats har ställts visar statistiken tydligt att många vill fördela sin tid mellan kontor och distansarbete.
Det bästa sättet att bemöta detta, är flexibla arbetsplatser på coworking. På yta.se hjälper vi företag hitta precis rätt lösning för deras behov. Jämför bland alla coworking spaces här.
Det verkar även som att hybridarbete kommer bli en viktig parameter som arbetsgivare behöver ta ställning till framöver. I en undersökning gjord av Netigate* svarar 64% av de som helt har jobbat hemma under pandemin att de kan tänka sig att byta arbetsgivare för att få större möjlighet att arbeta på distans.
Fördelar med hybridarbete
De senaste åren har det visat sig att hybridarbete fungerar bra (för de flesta), och att det inte alls behöver vara ett problem att vi inte jobbar på samma ställe som våra kollegor. Men faktum är att det inte bara fungerar bra utan det finns dessutom flera fördelar med hybridarbete, både för de anställda och för arbetsgivaren.
Flexibilitet kan leda till högre produktivitet
Vissa jobbar bättre hemma, andra jobbar bättre på kontor. När man får möjlighet att välja kan produktiviteten öka i takt med att medarbetarna trivs mer med sin arbetssituation.
Balans mellan arbete och privatliv
När medarbetarna får lättare att få ihop vardagspusslet och därmed får en mer avslappnad tillvaro, kan även deras arbete bli positivt påverkat.
Lägre kontorskostnader
När stora delar av personalstyrkan arbetar på distans finns det möjlighet att skala ner på antalet arbetsplatser och kanske skaffa ett mindre och/eller mer flexibelt kontor.
Lättare att rekrytera
Att anamma hybridarbete som arbetssätt kan göra att ni har lättare att rekrytera bra arbetskraft då ni kan nå kompetenta personer utanför er geografiska position.
Utmaningar med hybridarbete
Trots många fördelar så finns det såklart också utmaningar med hybridarbete.
Sämre teamkänsla
Då medarbetarna inte är samlade på ett och samma ställe kan det vara en utmaning att få till en bra teamkänsla. Ett sätt att komma runt det är att till exempel ha dagliga digitala check ins, digital fika eller en avslappnad digital AW på fredagseftermiddagen.
Hybridarbete är inte för alla
En parameter som är viktig att tänka på är att det såklart finns de som inte alls gillar hybridarbete utan som vill jobba heltid på det ena eller andra stället. En stor utmaning med hybridarbete är då att få alla att känna sig hörda och att hitta en lösning som passar, kanske inte alla, men de flesta.
Teknik och ergonomi
En annan utmaning med hybridarbete är den tekniska aspekten, där varierande kvalitet på internetanslutningar kan göra att digitala möten inte flyter på lika bra som fysiska.
Hemma har vi oftast inte samma bra stolar och skrivbord och sitter i allmänhet sämre än på kontor. En aspekt som enligt undersökningen från Netigate får många att vilja jobba från kontoret ibland är just ergonomin.
Skapa ert hybridkontor med kontorshotell
Hybridarbete kan innebära att alla arbetsplatser på kontoret inte används fullt ut. Kanske går ni i tankarna på att skala ner på antalet arbetsplatser och vill hitta en mer flexibel lösning? På ett kontorshotell finns ofta flera typer av kontorslösningar - alltifrån egna kontorsrum till lite mer flexibla och fria arbetsplatser. Vi på Yta.se kan hjälpa er att hitta en kontorslösning helt utifrån era behov och önskemål. Sök bland våra kontorshotell, eller boka en gratis rådgivning med en av våra kontorsexperter.
* [https://www.netigate.net/wp-content/uploads/2021/10/Framtidens-arbetsplats-komprimerad-1.pdf]()