Vad innebär flexibla kontor i Stockholm?
Flexibla kontor är den delen av kontorsmarknaden som innebär kontor med flexibla avtal och / eller kontor med inkluderade tjänster. Till skillnad från traditionella kontor, som i regel hyrs på 3 år eller längre och hyrs som tomma ytor, är flexibla kontor en helhetstjänst där du som hyresgäst kan luta dig tillbaka och förlita dig på att en professionell motpart ser till att ert kontor fungerar som det ska. Avtalen är kortare, mellan 3-12 månader, och innebär att ni kan skala kontoret utefter ert behov.
Den flexibla kontorsmarknaden i Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren, och utgör idag över 7% av den totala kontorsmarknaden. Mer eller mindre alla fastighetsägare har lanserat egna produkter inom segmentet, och utöver det finns det nästan 200 olika kontorshotell i Stockholm som erbjuder flexibla kontor.
På yta.se samlar vi hela utbudet av flexibla kontor i Stockholm på en och samma plats, med en realtidsuppdaterad databas av över 10 000 kontor komplett med pris, bilder och villkor. Utöver det erbjuder vi kostnadsfri sökhjälp via våra kontorsexperter som årligen hjälper hundratals företag hitta rätt kontor för deras team, tveka inte att höra av dig så hjälper vi er med allt från att hitta alternativ, boka visningar, och sist men inte minst förhandla fram en bra deal.
Olika typer av kontor i Stockholm – vad finns att välja på?
Det finns många olika produktsegment i marknaden, låt oss gå igenom några av de vanligaste. För mindre team på 1-10 anställda är det vanligaste att hyra ett eller flera privata kontorsrum på ett kontorshotell eller coworking. Det innebär att ni har en privat och låsbar yta där ni har era arbetsplatser, och sedan delar på gemensamma ytor som lounger, mötes- och konferensrum, reception med mera med andra företag. Detta är den vanligaste och mest populära lösningen idag. Du kan räkna med att allt ingår i hyran och det mer eller mindre bara är att ta med sig datorn och flytta in.
Nästa steg upp är att hyra en egen avdelning, även kallad Big Office, på ett kontorshotell. Denna typ av lösning passar för företag mellan 20-100 anställda. Det innebär att ni tar en del av eller ett helt våningsplan för er själva, men i tillägg till er yta så har ni fortfarande access till tusentals ytterligare kvadratmeter utanför dörren. Ert kontor driftas till fullo av kontorshotellet, komplett med möbler, internet, städning med mera. Jämfört med ett eget kontor så räknar man med en något mindre yta, runt 5-7kvm/person, för att kompensera för det ni också har tillgång till. Fördelen med en egen avdelning jämfört med ett eget kontor är enkelheten i att ta ett mindre kontor än antalet anställda ni är, då ni med enkelhet kan hyra större sammanträdesrum eller utnyttja arbetsplatser i loungerna om ni någon dag är fler inne än ni har arbetsplatser för.
Den sista delen av marknaden som är relativt ny är flexibla egna kontor. Detta är traditionella, helt egna kontorsytor som hyrs ut till flexibla villkor och/eller möbler och service. Dessa hyrs som förstahandsavtal direkt av fastighetsägaren. Fördelen med dessa är att det ofta finns större möjlighet att göra mindre anpassningar av ytan utefter era behov, samt att ni kan fokusera helt på er egen företagskultur. Med dessa kontor får ni räkna med från 10kvm/person, då ni inte får några ytterligare ytor utanför det egna kontoret att nyttja.
Hur ser ekonomin ut i att hyra ett flexibelt kontor i Stockholm?
Att hyra kontor i Stockholm innebär flera finansiella överväganden, inklusive hyresnivåer, driftskostnader och eventuella serviceavgifter. Beroende på läge och kontorstyp kan kostnaderna variera avsevärt. Många företag väljer flexibla hyresavtal för att anpassa sina kontorsutgifter till sina specifika behov, medan andra söker fastare långsiktiga lösningar för ekonomisk stabilitet.
Många företag stirrar sig blinda på kvadratmeterpriser och får därmed svårt att jämföra olika kontorsprodukter. Vi rekommenderar därför att titta på den totala månadskostnaden för kontoret, inklusive allt som krävs för driften så som möbler, internet och städning. Professionella kontorsaktörer når ofta stordriftsfördelar och kan därför köpa in utrustning till och drifta ett kontor billigare än vad det enskilda företaget kan.
Till skillnad från traditionella kontor är den största finansiella skillnaden minskade utlägg i form av investeringar och säkerheter, som ofta kan bli stora snabbt. För vanliga kontor är det praxis att erlägga en deposition på 3-6 månadshyror, medan med flexibla kontor är det standard med 0-2 månadshyror. Utöver det krävs inga investeringar i teknik, möbler, personal med mera, som snabbt kan bli tiotusentals kronor per anställd.
Den största besparingen finns ofta i att välja ett mindre kontor än antalet anställda ni är, om ni har en varierad beläggning på kontoret som idag nästan är standard. Exempelvis att hyra en egen avdelning på ett kontorshotell med 30 arbetsplatser, men ha access till 60 anställda, istället för att hyra ett eget kontor som alltid ska ha plats för alla. Ett annat sätt att uppnå det är att endast hyra så mycket yta som ni behöver det kommande året, istället för att ta höjd för er eventuella expansionsplaner de nästkommande 3-5 åren när ni hyr ett kontor.
Prisvärda kontor i Stockholm
När du letar efter ett kontor i Stockholm är ofta priset det första du tittar på och en avgörande faktor. Stockholm erbjuder ett brett spann av kontorslösningar, från budget- och prisvänliga alternativ till mer exklusiva och kostsamma. När du tittar på flexkontor handlar det delvis alltid om läge, men även vilken nivå av service och flexibilitet du söker. Självklart är din hyra lägre desto längre avtal du kan tänka dig att teckna samt ju mindre service som ingår, men här gäller det att se upp så att er totalkostnad när ni ska leverera driften själva ändå inte blir högre.
Stockholm är en stor stad med ett brett utbud av kontor i sina olika delområden och närförorter. De billigaste flexibla kontoren i Stockholm ligger framförallt utanför tullarna i områden så som Kista, Sollentuna, Hammarby Sjöstad och Bromma / Sundbyberg. I dessa områden finns det ett brett utbud av full service kontorshotell men även ett växande utbud av enklare egna kontor som går att hyra med flexibla avtalsvillkor. Räkna p å priser från 1500kr/person upp till 4500kr/person och månad.
Inom tull gäller det att satsa på en enklare nivå av service för att komma ner i kostnad, det är nästan viktigare än den specifika stadsdel ni väljer. Kontorshotell med hög andel uthyrningsbar yta kan ofta erbjuda större kontorslösningar till ett lägre pris, och det finns idag även ett växande utbud av egna kontor med flexibla villkor som går att få till en attraktiv peng.
Stockholms Dyraste kontor
För företag som söker premiumlokaler med det lilla extra, erbjuder Stockholm kontor i toppskiktet. Områden som Östermalm, Norrmalm och City är hem för exklusiva flexibla kontor där stil och funktion möts i enastående miljöer, perfekt för företag som söker lyxiga lokaler på representativa adresser men inte vill binda upp sig på 3-5 års avtal. Som tidigare nämnt avgörs priset delvis på vilket läge du är ute efter, men även vilken nivå av service du vill ha.
Om miljön och att skapa en trivsam arbetsplats för kollegor och besökare är högsta prioritet finns det idag många alternativ som verkligen sticker ut från mängden. Några exempel vi tycker om är Cecil Coworking på Norrlandsgatan som upplevs mer som ett 5-stjärnigt hotell, A-House som alltid tar tillvara på fastighetens själ för att skapa några av Stockholms mest vackra kontorsmiljöer, samt Convendum som satt standarden för representativa flexibla kontor speciellt anpassade för större organisationer från start. Det gemensamma med alla alternativ är att de skapat en unik miljö som passar en specifik målgrupp, och där gäller det att utvärdera själv vilken plats just ni passar in på.
Kontorsmarknaden i Stockholm - trender och utveckling
Kontorsmarknaden i Stockholm är dynamisk och fortsätter att utvecklas i takt med nya trender. Ser man till större kontorsmarknader som i USA eller Storbritannien är det tydligt att en av de starkast växande trenderna just nu är egna kontor men med flexibilitet i avtal och service som tillval. Ser man till Stockholm så har vakansgraderna de senaste åren gått upp kraftigt samtidigt som flexibla kontor tagit allt mer mark. Idag står den flexibla delen av kontorsmarknaden i Stockholm för omkring 7-10% av omsättningen, och prognostiseras att växa till 30% till 2030.
Idag finns över 400 000kvm flexibla kontor inom kontorshotell i Stockholm och cirka 40 000 kvm flexibla egna kontor, med över 150 olika aktörer som erbjuder sina tjänster. Utöver kontorshotellen själva har många fastighetsägare gett sig direkt in i matchen så som Vasakronan med sin coworking Arena, Atrium Ljungberg med A-House, Castellum med United Spaces, Fabege med CoW, Revelop med C/O och många fler. Marknaden utvecklas konstant och vi ser att det för var dag kommer nya koncept som lanseras för en allt bredare målgrupp.
Hållbara kontorslösningar i Stockholm
Hållbarhet är en viktig aspekt när det kommer till moderna kontorslösningar. Stockholm leder utvecklingen med gröna byggnader, energieffektiva kontor och fokus på miljövänliga arbetsmiljöer. Flexibla kontor tar hållbarhet till nästa nivå genom att fler människor nyttjar en mindre totalmängd kontorsyta samt att livslängden på ytorna ökar från att anpassas inför varje hyresgäst var tredje år till att leva i många fall 7-15 år framåt.
Utöver att flexibla kontor som koncept är en vinnare från start när det kommer till hållbarhet är det många aktörer som håller fanan högt när det kommer till det egna hållbarhetsarbetet. Genom att lägga mycket tid och resurser på återbruk i all möblering, att renovera varsamt, och att styra fastigheternas drift på ett miljövänligt sätt är förutsättningarna för hållbarhet långt högre än vad en enskild hyresgäst kan uppnå i en egen lokal.