Hyra per kvadratmeter för kontor 

Med hjälp av data från Skatteverket och egen insamlad data har vi här tagit fram de olika hyresnivåerna för kontor i Stockholm. Lokalhyrorna presenteras i kronor per kvadratmeter och år.

Hyresnivåer för kontor i Stockholm

Område Hyresnivå (SEK/kvm/år) Se lediga lokaler i området
CBD 4.500-5.400 SEK Lediga lokaler CBD
Östermalm 3.200-5.000 SEK Lediga lokaler Östermalm
Södermalm 2.800-3.600 SEK Lediga lokaler Södermalm
Norrmalm 3.100-4.500 SEK Lediga lokaler Norrmalm
Övriga innerstaden 2.800-3.800 SEK Lediga lokaler övriga innerstaden
Solna 1.400-2.800 SEK Lediga lokaler Solna
Kista 1.300-2.600 SEK Lediga lokaler Kista
Sickla 1.800-2.200 SEK Lediga lokaler Sickla
Utanför innerstaden 1.050-1.400 SEK Lediga lokaler utanför innerstaden

Tabell över de generella genomsnittshyrorna för kontor i Stockholm. 

Vad kostar det att hyra kontor i Stockholm?

Det är faktiskt knappt någon som vet. I allt för många fall så sökes lediga lokaler i blindo, då prisuppgifter endast publiceras på omkring 10% av lokalerna som finns ute för uthyrning på nätet. Vi på yta.se har därför utvecklat en egen snitthyresfunktion – så att du som lokalsökande företag kan få en bild av hur hyresläget ser ut för exakt de områden ditt företag är intresserad av. Detta verktyg finns direkt i vår marknadsplats och är tillgängligt för hela Stockholms län. Antingen kan du besöka verktyget direkt genom länken nedan, eller så kan du läsa detta blogginlägg där vi grundligt går igenom vad du kan förvänta dig för kontorshyra i olika delar av Stockholm.

Se alla lediga lokaler i Stockholm


 

Att hitta hyran per kvadratmeter för lokaler i Stockholm

 

Tidigare har hyror endast varit tillgängliga via konsultbyråer eller analysmjukvaror. Aktörer så som fastighetsägare, kreditutgivare och liknande använder programvara från analysföretag för att få tillgång till hyresinformation sammanställt av dem med marknadsinsyn. Men den som i slutändan står och betalar hyran, har förblivit ovetande, trots att snitthyrorna för kontor varierar så pass mycket som 414% inom Stockholm.

För många företagare är budgeten en huvudparameter i lokalsökandet. Precis som privatpersoner är begränsade av rådande kvadratmeterpriser i bostadsjakten är skillnaden att dessa prisuppgifter inte tillgängliggörs på den kommersiella marknaden. Oavsett hur attraktiv den där lokalen du nyss hittat på nätet verkar vara så spelar det mindre roll om lokalhyran tömmer din företagskassa. 

Anledningen till att det tidigare har varit svårt att hitta hyror för lokaler i Stockholm är många:

  • Kontorshyror är inte något som redovisas offentligt, så som slutpriser på bostäder.
  • Kontor är ofta otroligt komplexa produkter, där mycket av prissättningen bestäms i förhandling med hyresvärden.
  • Hyresnivåer är värdefull information som fastighetsägare inte alltid vill skylta med.
     

Vi på yta.se insåg tidigt att detta var ett problem, inte minst när vi själva var ute och letade kontor eller pratade med lokalsökande företag om deras behov. Som en del i vårt arbete att skapa det bästa verktyget för att hitta bättre lokaler, bestämde vi oss för bygga ett hyresverktyg själva.

Målet var att skapa ett verktyg, som med tanke på svårigheterna listade ovan hjälper till att ge en fingervisning kring områdeshyran samtidigt som det inte ska vara missvisande. I det arbetet lyckades vi hitta data från Skatteverket som vi sammanställde för att generera genomsnittshyror för kontor i Stockholm. Det är denna offentliga statistik som ligger till grund för den tjänst vi skapat för att tillgängliggöra snitthyror för kontor för den allmänna företagaren.

 

Hur fungerar det?

Se hyresnivåerna direkt på yta.se

 

 

 

På yta.se tycker vi om data på kartor. Det är lite av vår grej att samla ihop data från olika källor och presentera det som ett enhetligt relevant beslutsunderlag. Men hur fungerar verktyget? Det du ser på kartan är genomsnittshyran för kontor för det valda området. Hyran är, som oftast i den kommersiella fastighetsbranschen, visad som kr per kvadrametmeter och år.

 

Exempelvis innebär 3000kr / kvm / år att en lokal på 50kvm = 3.000kr * 50kvm / 12 Månader = 12.500kr i månaden. 

 

Tanken är att du lätt ska kunna ta till sig skillnaderna i hyresnivåer genom en färgskala från kallt till varmt, samt bilda dig en uppfattning om vilka områden som ligger inom din budget genom att använda hyresreglaget. Om ni inte tycker vi lyckats, säg gärna till så att vi kan förbättra funktionen!

Datat i sig är framtagen genom fastighetsdeklarationer som det sedan görs en analys på av Skatteverket för att bedöma vilka områden som hänger ihop prisbildsmässigt. Detta i kombination med att det är ett snitt och inte ett medel medför att det finns en viss osäkerhet i siffrorna. Det är därför bäst att använda snitthyrorna som en tumvisning samt för att relativt jämföra två områden med varandra. 

 

Hyresnivåer för kontor per område

Nedan har vi tagit oss friheten att dela upp Stockholm i prissegment, för att ge en allmän bild av var man du välja att etablera sitt kontor som företagare i Stockholm. För ännu mer specifka sökningar inom en viss budget kan du gå in på lediga kontorslokaler i Stockholm och testa tjänsten själv.

 

 

4.500 – 5.400 kr/kvm/år | Stockholms dyraste kontor

 

Hyresnivåer för kontor i centrala Stockholm

 

Stockholms dyraste kontor ligger föga förvånande mitt i centrum av staden och sträcker sig aningen längre än det som vanligtvis definieras som Stockholms Central Business District. Här kan man förvänta sig hyror på upp mot runt 5.400kr / kvm / år. Det rödmarkerade området mellan Norrmalmstorg och Humlegården är det dyraste stråket, vilket påvisas ytterligare av de många prominenta hyresgästerna i form utav finansbolag så som Serendipity Innovations, HSBC och Nordstjernan. Om du ändå vill sitta centralt men vill ner mot 3.600kr / kvm / år kan du söka dig till områden så som Gamla Stan eller upp mot Karlavägen.

 

3.000 – 4.500 kr/kvm/år | Hyresnivå för kontor i Stockholms innerstad

Hyresnivåer för kontorslokaler i innerstaden Stockholm

 

Mellansegmentet sträcker sig över en större yta av Stockholm, och för med sig många spännande kransområden så som en del av Kista Science City och Sickla. För många företag kan detta vara det rätta valet om budget, tillgång till parkering och närhet till ens anställdas boenden är viktiga faktorer. Många delar av innerstaden är fortfarande tillgängliga, vilket gör att detta segment lämpar sig väl för den som kan tänka sig att leta lite bredare i sin sökning.

 

1.000 – 2.000 kr/kvm/år | Hyresnivå för kontor utanför tullarna

Hyresnivåer för kontor utanför tullarna Stockholm

 

Det lägre prissegmentet sträcker sig sedan över hela Stockholms Län med ett hål i mitten för Stockholms innerstad. Den som har tur kan hitta vissa kontor på Djurgården inom detta segment. Solna, Bromma, delar av Kista och Nacka tillhör övre spannet av lågprissegmentet, som erbjuder många företagsområden för den som inte gillar att sitta isolerad. 

 

Var kan jag hitta mer information om kontorshyror?

Gå in på yta.se för att få ännu bättre koll på vilken hyra som gäller för de lokalerna du tittar på, där du själv kan använda kartan för att ta fram kontor som passar in i din budget. Nästa steg är att ta kontakt med hyresvärden för en presumptiv lokal och helt enkelt fråga om prisuppgift. Var förberedd på att precis som med snitthyrorna, så kommer du i många fall få en fingervisning på kostnaden. Det gäller att vara beredd på att i sista steget sätta dig ner med din hyresvärd och förhandla om villkor som känns bra för bägge parter. 

Håll ögonen öppna efter mer material om snitthyror, och följ oss gärna på @ytapunktseFacebook och Linkedin för att få andra nyheter och uppdateringar om lokaler i Stockholm.

Lycka till i kontorsjakten,

Till alla lediga kontor i Stockholm

// Viktor Söderström