Typer av kontorshotell i Stockholm

Exempel på ett kontorshotell i Stockholm
Många kontorshotell i Stockholm är exklusiva miljöer

Vad är ett kontorshotell?

Ett kontorshotell är en typ av delad kontorsyta där flera företag kan hyra privata kontor och dela på gemensamma ytor och funktioner så som pentry, WC, lounger och mötesrum.

Ett kontorshotell innebär att man hyr sitt kontor som en tjänst, där allt från receptionsservice, kaffe/te, internet, larm och allt runtomkring den faktiska kontorsytan ingår i hyran, snarare än att man behöver teckna separata avtal för alla de funktioner och service man faktiskt behöver på sitt kontor. Dessutom sköter kontorshotellet löpande hanteringen av allt detta, vilket innebär att du som hyr kontor på kontorshotell inte behöver oroa dig för, eller lägga tid på administrativa uppgifter kopplade till kontoret eller dess miljö.

Letar ni nytt kontor?

Jämför över 7500 kontor på kontorshotell via vår marknadsplats

Till marknadsplatsen

Olika typer av kontor på kontorshotell

När man väl fattat beslut att hyra kontor på kontorshotell, finns det några olika alternativ att ta ställning till. Alternativen är utformade för att kunna passa företagare oavsett i vilket skede man befinner sig i, och hur ofta man behöver tillgång till sitt kontor.

 • Coworking space
  Är ofta synonymt med kontorshotell på svenska, men kan särskiljas genom att man hyr arbetsplatser i öppna ytor där flera andra företag och också hyr arbetsplatser. På ett renodlat coworking space ska det ingå gemensamma ytor så som skrivbord och mötesrum, samt ytor för att främja nätverkande och samarbeten.
  Utforska alla coworking spaces i Stockholm
 • Big Office
  Big Office är en hybrid av ett eget kontor och ett kontorshotell, där all service sköts av kontorshotellet men man hyr en större egen yta, ofta en avskild del hos kontorshotell med egen ingång. Ett Big Office har samma flexibla avtal. På Big Office ritar man oftast upp den yta och de funktioner man vill ha på sitt kontor, detta är oftast arbetsplatser, en lounge-yta samt eget/egna mötesrum. Man har givetvis fortfarande tillgång till hela kontorshotellets övriga ytor och service vid behov.
  Läs mer om Big Office kontor på kontorshotell
 • Privat kontor
  Den vanligaste typen av kontor att hyra på kontorshotell. Att hyra ett privat kontor på ett kontorshotell innebär att man hyr sitt egna rum (eller flera angränsande rum) där man har sitt kontor och kan stänga om sig.
  Det ingår då tillgång till hela det övriga kontorshotellet, och har funktioner som lounger, coworking space ytor, kök, mötes- och konferensrum för att nämna några.
  Hyr ett privat kontor på kontorshotell i Stockholm
 • Virtuellt kontor
  Ett virtuellt kontor ger inte nödvändigtvis fysisk tillgång till en yta, men däremot en postadress och möjlighet att boka mötesrum. Virtuellt kontor i Stockholm är populärt bland företagare som inte har behov av fysiskt kontor, men av olika anledningar behöver en representativ företagsadress, antingen representativ eller bara någonstans dit posten ska skickas. Det är även väldigt vanligt med posthantering på det kontorshotell där man hyr virtuellt kontor, så att den antingen eftersänds eller läggs i fack för hyresgästen att hämta.
  Hyr ett virtuellt kontor i Stockholm

För- och nackdelar med kontorshotell

Givetvis är det inte bara guld och gröna skogar, även om vi tycker att kontorshotell och coworking spaces har lyckats få väldigt många rätt när det kommer till arbetsplatsutformning. Vad är då några nackdelar med att hyra in sig på ett kontorshotell?

 • Distraktioner
  Med gemensamma ytor kommer andra personer, som inte nödvändigtvis har samma agenda eller fokus som du har. Det förespråkas såklart en viss nivå av tysthet i dessa ytor, men kan ändå upplevas som störande om man behöver fokusera.
 • Osäkerhet på tillgänglighet
  Om man hyr in sig på ett coworking space, och vill sitta i öppna kontorslandskap, kan det finnas en risk att ens favorit-arbetsplats är upptagen. Hos många coworking spaces kan man dock hyra en fast arbetsplats, det vill säga att man hyr just det skrivbordet som står där, och kan ha en hurts eller liknande under det.
 • Begränsade anpassningsmöjligheter
  I och med att man hyr delade kontorsytor blir anpassningsmöjligheterna minder, eftersom flera ska dela på ytorna. I sitt privata kontor får man oftast ändra om det man vill, vare sig det är att måla om eller sätta upp saker på väggarna, men för de andra ytorna som t.ex. mötesrum får man inte påverka utseendet eller utformningen.
  Läs våra tips på hur man kan skapa egen kultur på sitt kontorshotell.

Nog om det negativa - nu till de positiva punkterna som verkligen utmärker kontorshotell till att vara ett så attraktivt alternativ till att hyra ett traditionellt eget kontor.

 • Flexibilitet
  Möjligtvis den största av alla fördelar med att hyra kontor på kontorshotell eller coworking är flexibiliteten. Man skriver vanligen 3-6 månaders löpande avtal, att jämföra med de traditionella kontorsavtalen på 3-5 år.
 • Skalbarhet
  Med flexibiliteten kommer även en skalbarhet, man behöver inte längre teckna ett större kontor idag för att man planerar att anställa inom ett år. Teckna ett kontor för så många ni är idag, och lägg till medlemskap och/eller yta allteftersom behovet växer.
 • Kostnadseffektivitet
  Delvis tack vare ovan punkter, effektiviserar man sina kostnader genom att endast betala för den yta man faktiskt nyttjar dagligen. Eventuell extra-yta som mötesrum t.ex. tillkommer efter behov och ingår ofta ett antal timmar per månad. Vid behov av mer yta är det enkelt att skala upp, och effektiviserar därmed kostnaderna kopplade till kontoret.

Tips hur man väljer kontorshotell

Att börja leta kontorshotell kan kännas som en mäktig uppgift när det bara i Stockholm finns över 200 alternativ att välja bland, vidare finns det olika medlemskap, olika typer av kontor och olika stil på kontorshotellen. Var ska man börja?

Vi må vara färgade i den här frågan, men vårt bästa tips är att ta hjälp av någon som kan marknaden bra. På yta.se samarbetar vi med hela utbudet av kontorshotell och coworking spaces i Stockholm. Genom att vi är i dialog med dem dagligen har vi inte bara koll på utbudet och vad som är ledigt, utan även vilka rabatter som finns att tillgå och vad som går att förhandla på hos vem.

Via vår marknadsplats för coworking i Stockholm kan man själv söka och jämföra bland över 7500 just nu lediga kontor på kontorshotell i Stockholm, Göteborg och Malmö för att få en bra bild över hur utbudet ser ut. Sedan kan man antingen boka visningar direkt på marknadsplatsen eller låta oss vara med i processen där vi kan föreslå liknande alternativ, sköta dialog med uthyrare och komma med tips på hur man ska tänka och gå tillväga.

Att ta hjälp från yta.se är helt kostnadsfritt för företag som söker kontor, då vi får betalt från utbudssidan när ni skriver på för ert nya kontor.

Sammanfattningsvis

Är ni ett mindre eller enmans-företag rekommenderar vi att kika på olika medlemskapslösningar och coworking, eller virtuellt kontor om ni inte behöver en fysisk plats att arbeta på.

Är ni fler än 2 börjar det bli aktuellt att kolla på ett eget privat kontor hos ett kontorshotell. Om ni vill ha mer information kring hur stort ert kontor behöver vara, se hur många kvadratmeter ert kontor behöver vara här.

För företag som söker 15 arbetsplatser eller mer rekommenderar vi Big Office kontor. Ett Big Office kontor är oftast en större avskild yta med egen ingång, där all service sköts av kontorshotellet och man behåller flexibiliteten.

För att hitta just rätt kontorshotell för er, kontakta oss på yta.se så hjälper vi er kostnadsfritt genom hela processen.

Vi hjälper er hitta rätt kontor

En av våra experter hjälper er kostnadsfritt att jämföra alternativ

Ange vad ni söker