Kontorsyta per anställd

Hur ett kontor på coworking kan se ut i Stockholm

Hur stor kontorsyta per anställd du har på ditt kontor är en viktig faktor för trivsel på kontoret, då det påvekar ljudnivå och koncentration bland de anställda. Hur man ska tänka kring kontorsyta per anställd beror på vilken typ av kontor ni hyr. 

Faktum är att det kan variera stort mellan olika kontorstyper men även mellan enskilda kontor. Det är därför smart att inte stirra sig blind på vad ett kontor kostar per kvadratmeter, ett mått fastighetsägare gärna använder, utan istället se till hur många ni får plats och vad den totala kostnaden blir.

Vill ni ha ett så effektivt kontor som möjligt är kontorshotell det bästa alternativet, då ni delar på gemensamhetsytor med andra företag.

Givetvis är priset för ert kontor oftast ytterst avgörande. För att se vilka hyresnivåer och priser det rör sig om på kontorshotell, kika på vårt inlägg: Pris för kontorshotell.

Letar ni nytt kontor?

Jämför över 7500 kontorsrum på kontorshotell på vår marknadsplats

Till marknadsplatsen

Kontorsyta per anställd – kontorshotell

När ni hyr kontorsrum på kontorshotell eller på ett coworking space är ofta kontorsytan per anställd redan uträknad åt er. Men en tumregel är att räkna med 3-5 kvadratmeter per anställd. Detta gäller det egna kontorsrummet – när det kommer till de gemensamma ytorna är det aktören själva som utformar lokalerna så att det blir så optimalt för hyresgästerna som möjligt, och enligt de regler som gäller.

Kontorsyta per anställd – eget kontor

En generell tumregel för eget kontor är att räkna med 15 kvadratmeter per anställd. Då är det inräknat med ytan som krävs för kök, korridorer och gemensamma ytor. Generellt sett är öppna landskap och aktivitetsbaserade kontor mer yteffektiva än till exemepel kontor med egna rum.   

Utöver den faktiska ytan måste man också ta hänsyn till ventilation och kyla i fastigheten. I äldre byggnader är ventilationen och kylan oftast dimensionerad för att klara ett mindre antal medarbetare sett till storleken på ytan, det kan då krävas så mycket som 20-35 kvadratmeter per anställd.

Hur du inreder kontoret kan också ha stor påverkan på hur mycket plats du behöver. Har du stort behov för konferens- och mötesrum? Då ökar självklart behovet för en större yta.

Nedan kan du räkna ut hur många kvadratmeter ert kontorsrum på ett kontorshotell behöver vara:

Jämför över 200 kontorshotell i Stockholm

Från 3 000kr/arbetsplats/månad

Hitta kontor i Stockholm