Tips: Ergonomiska kontor

Ergonomiska arbetsplatser
United Spaces i Malmö med ergonomiska arbetsplatser

Att främja ergonomi på sitt kontor - eller mer specifikt sin arbetsplats, är viktigt för att undvika hälsoproblem och gynna välbefinnande.

Vad är ergonomi?

Låt oss börja i rätt ände - vad är ergonomi?

Vi som spenderar huvuddelen av våra dagar på ett kontor framför en dator bör vara medvetna om riskerna det kan innebära om man inte tänker på att arbeta ergonomiskt genom dagen, samt vad man göra åt det.

Ergonomi är vetenskapen bakom hur man utformar och anpassar sin (arbets)miljö efter våra fysiska, och psykiska behov, i syfte att skapa en hälsosam, säker och produktiv arbetsplats.

Många kontorshotell bemöter problemet med dåligt anpassade kontor genom att alltid erbjuda sina hyresgäster ergonomiska arbetsplatser genom hela hyresperioden - och detta ingår i hyran. Man behöver alltså inte betala för dyra ergonomiska kontorsmöbler som man sedan behöver flytta eller kassera beroende på vad som händer efter avtalsperioden på kontorshotellet.

💡
På vår marknadsplats kan du filtrera efter vilka kontor som har ergonomiska, höj- och sänkbara skrivbord

Dålig ergonomi på en arbetsplats innebär i korta drag att arbetsplatsen inte är korrekt utformad. Att arbetsplatsen leder till obehag, smärtor eller skador för de som arbetar på kontoret. De vanligaste problemen eller skadorna förknippade med arbetsplatser som inte är ergonomiska är ryggsmärtor, nacksmärtor och belastningsskador i handleder och armbågar.

Tips på hur man skapar ett ergonomiskt kontor

Det finns många saker man kan göra för att främja ergonomi på sitt kontor och sin arbetsplats. Nedan följer en lista på tips på saker man kan göra för att främja ergonomi på arbetsplatsen:

 • Hyr in er på ett kontorshotell. Ergonomiska möbler ingår och ljussättning samt färgval är redan på förhand planerat av experter. Läs mer om fördelar med kontorshotell.
 • Anpassa höjden på skrivbordet och stolen: Säkerställ att din arbetshöjd är anpassad efter din kroppslängd. Armarna ska vara i 90 graders vinkel och händerna ska vila bekvämt på tangentbordet.
 • Rätt position på datorskärmen: Skärmen ska vara i ögonhöjd så att man inte behöver titta uppåt eller nedåt. Avståndet till skärmen ska vara minst en armlängds avstånd.
 • Använd rätt tangentbord och mus: Använd ergonomisk mus och tangentbord för att minska belastning på handleder och händer.
 • Använd rätt typ av stol: Det är viktigt att stolen ger stöd för ländryggen och har en bekväm sittyta.
 • Regelbundna pauser: Kanske det viktigaste på listan - försök ta en paus varje 30-60 minut för att sträcka på kroppen och stå upp och gå i någon minut.

Jämför alla coworking spaces

Jämför nära 10000 kontorsrum på coworking spaces på vår marknadsplats

Jämför coworking spaces

Vad beror ergonomirelaterade skador på?

De vanligaste orsakerna till att man skadar sig eller upplever obehag i muskler eller leder på grund av dålig ergonomi på kontoret består av mängd ganska olika saker:

 • Dålig belysning
 • Felaktig arbetsställning
 • Upprepade rörelser
 • Dåliga skrivbordsstolar
 • Skrivbordshöjder som inte är individ-anpassade
💡
Läs mer om hur färgval påverkar kontorsmiljön och hur man med hjälp av färger kan skapa en bättre arbetsplats

Hälsoproblem kopplade till ergonomi på kontoret

Dålig ergonomi kan bidra till många negativa hälsoaspekter. Några av de vanligaste hälsoproblemen, eller skadorna, som är kopplade till oergonomiska kontorsplatser är:

 • Nacksmärta: Orsakas oftast av att man sitter med huvudet framåtböjt under en längre tid, vilket belastar nacken
 • Ryggsmärta: Orsakas av felaktig hållning när man sitter. Att sitta med ryggen "rundad" leder till muskelspänningar och smärta.
 • Karpaltunnelsyndrom: Ett smärtsamt tillstånd som beror på ett tryck i mediannerven i handleden.

Sammanfattningsvis

Ergonomi är en vetenskap som beskriver hur man utformar och anpassar sin arbetsplats och arbetsmiljö för att undvika skador och behålla produktivitet.

Om man är orolig för ergonomin på sitt kontor ska man se över sina stolar, skrivbord och ljussättning. Ofta kan man göra mycket med små medel.

Se till att datorskärmen står rätt, det vill säga minst en armlängd från kroppen, och att du inte behöver vrida nacken ner eller upp för att arbeta.

Kontorshotell är ett ypperligt alternativ om man inte kan påverka utformningen av sitt nuvarande kontor. Här ingår i princip alltid ergonomiska stolar och bord. Det finns ofta vilorum man kan ta en paus i, och ljus och färger är redan från start rätt anpassade.

Ergonomiskt kontor för 15 personer i Stockholm city

69 900kr/månad inklusive allt

Se tillgängliga kontor hos iOffice