Färgval i kontorsmiljö: Hur påverkar färger produktivitet och arbetsmiljö

Färgval i kontorsmiljö
Den färg man väljer i sin kontorsmiljö påverkar produktiviteten

Färger har en bevisad påverkan på vårt mående och hur vi presterar i arbetet. När det gäller er kontorsmiljö kan rätt färgval göra en stor skillnad i produktivitet, kreativitet och arbetsglädje.

Men vad är egentligen ett bra färgval för ert kontor?

I det här inlägget kommer vi redogöra för och undersöka hur färger påverkar arbetsmiljö och mående. Det kommer även tips på hur man väljer rätt färger till sitt kontor för att skapa en bra arbetsmiljö som främjar produktivitet, kreativitet och positivitet.

Letar ni nytt kontor?

Jämför över 7500 kontorsrum på kontorshotell på vår marknadsplats

Till marknadsplatsen

Färgschema för kontor: Kalla och varma färger

I det här inlägget kommer vi använda oss av begreppen kalla och varma färger. Kalla och varma färger är termer som används inom färgteori för att enkelt kunna beskriva och definiera den visuella inverkan olika färger har.

Med arbetsplatser och arbetsmiljöer arbetar man mycket med kalla färger. Kalla färger är te.x. blå, grön och lila. Kalla färger associeras ofta med kyla och avkoppling, kontra varma färger som brukar associeras med värme och energi.

Varma färger är t.ex. röd, orange och gul. Varma färger kan skapa en känsla av energi, glädje och entusiasm, och används ofta i kontorsmiljöer där man vill främja just känslor av koncentration och att vara alert.

Ett förslag på färgschema för sitt kontor kan således vara att man följer en jordnära kall färgskala där man har sina fasta arbetsplatser, för att gå mer åt varma färger håll i break out- och mötesrum där man vill främja kreativitet och energi.

Det är viktigt att notera att det inte finns några rätt eller fel här, eller någon färg som objektivt är mer eller mindre bra att använda i sin kontorsmiljö - allt handlar hur man väljer att använda färgerna och i vilket rum och i vilket syfte de används.

Tips: vill ni ha färdiganpassade kontor, där ett proffs har satt färgerna åt er? Kolla vårt inlägg om hur man kan skämma bort sina medarbetare med coworking.

Att skapa en bra kontorsmiljö med hjälp av färger

Vad är det som gör en viss färg mer eller mindre lämplig för kontoret? Vad har färg för effekt på produktiviteten? Vilka färger är bra i en kontorsmiljö?

Det finns mycket forskning som menar på att vissa färger kan ha en positiv effekt på vår hjärna och vårt humör. Blått, är till exempel en kall färg som ofta associeras med lugn och koncentrationsförmåga. Blått kan med andra ord alltså hjälpa till att minska stressnivåer och öka koncentrationsnivåer.

Grönt är en färg som ofta associeras med natur och hälsa. Grönt kan hjälpa att skapa en känsla av avkoppling och kreativitet, vilket många företag har annammat i sina miljöer för besök, och utrymmen där man vill främja kreativitet.

Rosa har blivit ett allt populärare färgval i kontorsmiljöer. Rosa är en varm färg som brukar associeras med kärlek och välbefinnande, och används ofta i entréer, receptioner och lounger på kontor.

Rosa som färg i kontorsmiljö
På Caia Cosmetics kontor ser man mycket rosa

Gult är en ljus färg som ofta associeras med solen och värme. Gult kan hjälpa till att skapa en känsla av glädje och energi, vilket gör det till en bra färg att ha i kontorsmiljöer där man behöver känna sig pigg och alert.

Återigen, så kan vi nästan inte tillräckligt understryka att det inte finns några rätt eller fel här. Det är individuellt hur man påverkas av färger. Om man har möjlighet, är vårt bästa tips att experimentera sig fram och intervjua sina medarbetare.

En bra arbetsmiljö ska vara trivsam, inspirerande och skapa möjligheter för kreativitet och produktivitet. Med hjälp av rätt färger kan man skapa en arbetsplats och miljö som är både vacker och funktionell för att lyfta medarbetarnas humör.


Några snabba tips på hur man skapar en bra arbetsmiljö med hjälp av färger

Avslutningsvis vill vi ge några snabba sammanfattade tips på hur man kan arbeta med färgval i sitt kontor för att påverka humör

  1. Välj jordnära färger för att skapa en känsla av trygghet och stabilitet. Jornära färger inkluderar: beige, grått, grönt och brunt.  
  2. Använd blått för en känsla av koncentration och lugn. Blått är en bra färg i många miljöer där man vill vara koncentrerad och effektiv.
  3. Använd grönt i områden där man tar emot kunder och vill ha en mer avslappnad känsla.
  4. Rosa är en färg förknippad med harmoni och avkoppling. Rosa fungerar bra i te.x. kontorslounger.
  5. Gult skapar känslor av glädje och energi, vilket gör det till en bra färg att ha miljöer där man behöver känna sig pigg och alert.
  6. Var inte rädd att ha en variation av färgval genom era kontorslokaler för att skapa olika atmosfärer och känslor.
  7. Det är också viktigt att ha bra belysning som framhäver färgerna. En bra belysning kan påverka färgvalet och hur det upplevs i kontoret.