Fördelar med att hyra kontorshotell

Loungeyta på kontorshotell i Stockholm
Loungeyta på kontorshotell

Hur kommer det sig egentligen att kontorshotell har växt så mycket på sistone och blivit den nya snackisen inom kontor? Kontorshotell och coworking är egentligen en kontorsprodukt som funnits sedan tidigt 00-tal, så vad kommer all hype ifrån år 2023?

I det här blogginlägget kommer vi att redogöra för de olika fördelarna som finns med att hyra ett kontor på kontorshotell.

Letar ni nytt kontor?

Jämför över 8000 kontorsrum på kontorshotell på vår marknadsplats

Till marknadsplatsen

Flexibilitet

Flexibilitet är kontorshotell och coworking spaces signum - den alltid återkommande flexibiliteten som finns hos alla kontorshotellsaktörer.

Tack vare att man skriver löpande avtal på (vanligen) 3-9 månader passar det företag som har eller kommer ha olika behov över en period om 3-5 år, vilket är vad man vanligen skriver kontorsavtal på.

Flexibiliteten gäller inte bara avtalet och hur långt eller kort man skriver, utan det finns även möjligheter att påverka det egna kontoret eller till och med läget.
Hos många coworking spaces i Stockholm t.ex. finns det möjligheter till rabatter och lägre hyror ju längre avtal man skriver.

I praktiken skriver därför många företag 12 månaders avtal för att sänka sin hyra. I de fall där företaget sedan får förändrade behov i termer av storlek på kontor, är det möjligt att flytta internt på kontorshotellet till ett större eller mindre rum.

Lägesmässigt är det standard att man även får tillgång till kontorshotellets andra anläggningar, inte att man får ett kontor på varje anläggning men att man kan sätta sig i lounger, mötesrum, telefonbås och så vidare. Det har även förekommit exempel där man kunnat "flytta internt" men flyttar till operatörens andra adresser.

Bekvämligheter och service

På ett kontorshotell finns alla bekvämligheter och service man kan tänkas behöva. Det skiljer sig givetvis mellan anläggningar och städer, men generellt så finns det:

  • Reception med posthantering
  • Skrivare och scanner
  • Mötes- och konferensrum
  • Kök
  • Kaffe och te
  • Telefonbås
  • Lounger och pause-ytor
  • Rekreationsytor (t.ex. pingisbord, barer och tv-spel)

Syftet med att lägga till olika bekvämligheter på kontorshotell är att man som hyresgäst inte ska behöva tänka på något. Det är inflyttningsklart, och de som arbetar med kontorshotellet kommer göra sitt bästa för att se till att hyresgästerna har rätt förutsättningar för att kunna arbeta utan problem. Tänk er kontoret som en tjänst, snarare än bara en fysisk plats.

Proffsigt med kontor på kontorshotell

Kontorshotell och coworking spaces är ofta placerade på attraktiva adresser i centrala lägen. Utöver att man kan skylta med adressen på sin hemsida och i andra företagshandlingar, är det förstås mer professionellt att kunna erbjuda sina medarbetare och samarbetspartner en bra adress att kunna mötas på och arbeta från. Kontorshotell är således också ett perfekt alternativ för dig som är intresserad att hyra ett virtuellt kontor med en professionell adress.

Bekvämligheterna listade i stycket ovan skapar också rätt förutsättningar för att kunna skapa ett professionellt intryck för besökare och medarbetare. Nu behöver man inte längre hyra ett stort dyrt kontor på ett bra läge med plats för konferensrum och alla de funktioner man egentligen vill ha - utan man hyr helt enkelt ett rum eller arbetsplats i en del av en större gemenskap där alla funktioner redan finns.

Att hyra kontor på kontorshotell är ett enkelt och effektivt sätt att skapa ett professionellt anseende för sitt företag, både internt och externt.

Kostnadseffektivt

Huruvida kontorshotell är ett mer kostnadseffektivt alternativ än traditionella kontor är förvisso omdebatterat. Om man t.ex. bara tittar på hur mycket man betalar vs hur mycket yta man får, kan det se dyrare ut att hyra kontor på kontorshotell. Det man inte tar hänsyn till då, är t.ex:
- Access till hela anläggningen (och vanligtvis operatörens övriga anläggningar)
- All service och bekvämligheter som t.ex. städning och frukost ingår i hyran
- Alla möbler ingår
- Internet, larm och säkerhet ingår

I korta drag - allt runtomkring ert kontor, utöver själva kontorsytan, ingår när man hyr kontorshotell. För att göra en rättvis ekvation kring kostnader för eget kontor vs kontorshotell behöver man därför ta hänsyn alla kringkostnader man har till sitt kontor. Vi har tidigare gjort stora genomgångar kring hur man ska tänka kring sin kontorskostnad - Klicka här för att läsa mer om hur mycket ert kontor kostar egentligen eller här för att se hur prisnivåer för kontorshotell i Stockholm ser ut.


Avslutningsvis kan man alltså säga att de största fördelarna är just flexibiliteten i kombination med kostnadseffektiviteten då dessa går hand i hand. Ett företag som tidigare hade behov för 900 kvadratmeter kontor kan idag hyra 100-200 kvadratmeter på kontorshotell, och utan problem fortfarande ha alla de funktioner som man behövde inrymma i det traditionella kontoret, tack vare tillgång till hela anläggningen.

Jämför alla coworking spaces

Jämför över 8000 kontorsrum på coworking spaces på vår marknadsplats

Jämför coworking spaces