Stadsdelsguide Kungsholmen | Guide till lediga lokaler kungsholmen

 

Har ni bestämt er för eller funderar ni på att flytta er verksamhet till Kungsholmen? Då har ni kommit rätt. Denna guide ämnar att svara på alla frågor rörande att hyra kontor, butik, industri eller lagerlokaler på Kungsholmen. Genom att lyfta fram den data vi har i vår söktjänst ger vi er information om hyresnivån, fastighetsägare, närservice och mer på Kungsholmsnivå. 

 

 

Etablera ditt företag på Kungsholmen – Vad är förutsättningarna för att hyra en ledig lokal?

Stadsdelsguide Stockholm - Hur är det att hitta en lokal på Kungsholmen?

 

Kungsholmen som stadsdel rankat i jämförelse med Norrmalm, Östermalm och Södermalm.

 

Kungsholmen är en av Stockholms Stad mest centrala stadsdelar, och har länge varit ett centrum för både företagande och boende. Beläget i den västra delen av Stockholm har denna ö vackra vyer ut över alla delar av Stockholm, med närhet till stans centrum. Kungsholmen är främst en residentiell stadsdel, vilket avspeglas av att den har minst antal arbetsplatser utav Stockholms centrala stadsdelar, men på senare år så har området byggts ut med nya och expansiva lösningar för större företag.

Att hyra en lokal på Kungsholmen kan delas upp i ett flertal olika kategorier; större kontor, logistik, och konsument. Många företag som väljer att etablera sin verksamhet i en ledig lokal på Kungsholmen är ute efter infrastrukturen som krävs av ett större kontor. Andra vill åt de goda transportmöjligheterna för logistisk verksamhet i innerstaden. Sist är det vanligt att etablera butiksverksamhet och komma åt de många Stockholmarna som bor på ön. Vid ett givet tillfälle finns det inte oändligt med utbud att nå, framförallt i det mindre segmentet, så det gäller att planera i god tid och hålla ett öga på marknaden. Utöver det gäller det att ta kontakt med de stora fastighetsägarna för att se vad det finns för möjligheter till att etablera sig i en av deras lediga lokaler.

Med en relativt sett låg hyra jämfört med andra innerstadsstadsdelar så är Kungsholmen ett attraktivt alternativ för de företag som har krav på närhet till stan och inte alltför höga hyreskostnader.

Med en relativt sett låg hyra jämfört med Norrmalm, Östermalm och Södermalm, så är Kungsholmen ett attraktivt alternativ för de företag som väljer mellan att etablera sig i närförorter så som Kista eller att hitta en kostnadseffektiv ledig lokal i Stockholms Stad. Många större företag har på sistone valt att flytta till de växande affärsområdena Lindhagen och Kristineberg. Med dess närhet till Essingeleden samt välplanerad infrastruktur finns riktigt goda förutsättningar för företagare med logistisk verksamhet.

Stadsdelsguide Stockholm - Hur är det att hitta en lokal på Kungsholmen fortsättning

 

Kungsholmen som stadsdel rankat i jämförelse med Norrmalm, Östermalm och Södermalm.

 

För företagaren med krav på närhet till stadens alla hörn finns även den mellersta och östra delen av Kungsholmen, där lokalerna ligger endast ett stenkast från centralen. Häri kryllar det av närservice i form av trevliga restauranger och folkfyllda gator. Västermalmsgallerian tjänar som knytpunkt mitt på ön, varpå retail och kontorslokalerna fortsätter ner mot centralen. Här inne finns det inte lika många stora kontorsytor men desto mer butikslokaler och mindre kontorsytor.

 

Hyra – Vad kostar det att hyra en ledig lokal på Kungsholmen?

Snitthyror Kungsholmen

 

Snitthyror för kontor för Kungsholmens olika delområden.

 

Kungsholmen har en snitthyra på 3.000 SEK / kvm / år för kontor, och varierande hyror för butikslokaler. Att hyra en ledig kontors- eller butikslokal på Kungsholmen är ett prisvärt alternativ jämfört med de andra innerstadsstadsdelarna. Kungsholmen är på plats 3 utav 4 när det gäller pris per kvadratmeter och år, och är således billigare än både Norrmalm och Östermalm men precis aningen dyrare än Södermalm i snitt.

Som det blir uppenbart på videon ovan så är det främst den centrala delen av Kungsholmen, kring Fridhemsplan, samt den östra delen upp mot centralen som begär de högsta hyrorna för kontorslokaler. Fördelen med att hyra en kontorslokal på Kungsholmen syns ifall du hoppar över Kungsbron till centralen och jämför hyran. De två sidorna av Klarastrandsleden skiljer sig åt mer än 30% i årshyra, från 3.200 SEK / kvm / år på Kungsholmssidan till 4.200 SEK / kvm / år på centralens sida.

Den södra delen av Kungsholmen, Marieberg och Fredhäll bort mot Essingeöarna, har en något lägre snitthyra på omkring 2.600 SEK / kvm / år. Här sitter du både nära till Söder och Bromma, med trevliga grannar så som DN-skrapan.

I allmänhet är Kungsholmen ett utmärkt alternativ även jämfört med många affärsområden i närliggande förorter. Exempelvis ligger hyran i både Hammarby Sjöstad och Kista på omkring 2.600 SEK / KVM / år, men ligger betydligt sämre till lägesmässigt.

Vill du veta mer om hyrorna eller jämföra mot andra områden själv? Testa vårt hyresverktyg här eller läs vårt blogginlägg om hyror för kontorslokaler i Stockholm här.

Efterfråga – Hur hett är området?

Efterfrågan av lediga lokaler på Kungsholmen är något lägre än de andra innerstadsstadsdelarna, och hamnar på plats 3 efter Norrmalm och Östermalm. Totalt sett så står Kungsholmen för ungefär 20% av sökningarna i Stockholms innerstad, något som visar på att det ändå finns en tydlig efterfrågan för lokaler inom området.

Beteendet hos de som söker är spritt jämnt över alla storleksspann vilket förhoppningsvis bidrar till en växande och blandad affärsmiljö med tiden. Efterfrågan är störst på kontorslokaler, som står för majoriteten av sökningarna tätt följt av butikslokaler. Vi följer marknaden noga och ser att detta är konsekvent över en längre period.

Detta innebär för dig som lokalsökande företag att det inte bör dras några slutsatser om en alldeles för het delmarknad som påverkar förhandlingsprocessen. Som alltid gäller det däremot att vara på sin vakt, har du hittat en lokal som är perfekt så är det inte helt osannolikt att ett annat företag också tycker detsamma.

Utbud – Fastighetsägare på Kungsholmen

Utbudet på Kungsholmen är uppdelat mellan främst lokaler i bostadsrättsföreningar och större kommersiella fastigheter i dem större fastighetsägarnas regi. Detta innebär att en stor del av de mindre lokalerna överlåtes hyresgäster emellan, och kommer finnas bland lokalmäklarnas utbud.

Detta ger ofta ett något mer varierat utbud i form av varianter på hyresavtal, där goda möjligheter till kortare kontrakt eller färdigmöblerade lösningar finnes.

 

Fastighetsägarnas utbud av lediga lokaler på Kungsholmen per 2015-12-15.

 

Överlag spänner sig utbudet brett över både storleksspann och utformning, främst beroende på vilket delområde av Kungsholmen som man söker i, vilket går att läsa mer om nedan under de specifika delområdena. Det finns både stora och hyresgästanpassade lokaler att tillgå ute i Lindhagen, mindre kontorslokaler spridda över hela ön, samt ett gäng med butiks- och restaurang-lokaler mestadels centrerade kring den centrala delen av Kungsholmen.

Fastighetsägare på Kungsholmen

Kungsleden – Se deras lediga lokaler på Kungsholmen här.

Balder – Se deras lediga lokaler på Kungsholmen här eller läs mer om fastighetsbolaget Balder här.

Atrium Ljungberg – Se deras lediga lokaler på Kungsholmen här.

 

Kommunikationer

Stadsdelsguide Kungsholmen - Hur långt tar man sig med bil på 10 minuter?

 

Köravstånd inom 10 minuter från Kungsholmen.

 

Kommunikationerna på Kungsholmen är omfattande jämfört med storstockholm, har exceptionella transportmöjligheter för att vara innanför tullarna, men är överlag inte på samma nivå som Norrmalm, Östermalm och Södermalm när det kommer till upptagningsområde för resenärer.

Kungsholmen har två tunnelbanelinjer, den gröna och den blåa. Bägge dessa går genom Centralen men Kungsholmen har ingen egen kommunikationscentral så som Slussen eller Odenplan, och är därför svårare att nå med kollektivtrafik. Tunnelbanelinjen är utmarkerad i blått nedan och Essingeleden i grönt. Essingeledens genomfart genom Lindhagen och Fredhäll rakt ut ur Stockholm åt båda hållen visar på de fantastiska möjligheterna som finns att transportera varor.

Bilden ovan visar hur långt det är möjligt att ta sig inom 10 minuter med bil från Fridhemsplan mitt i rusningstrafiken kl 8 på morgonen en måndag. Det visar på att man kommer en bra bit bort, upp förbi Solna, ut i Hammarbyhamnen, och ända ut till Sätra i södra Stockholm. Upptagningsområdet för anställda om den framtida lokalen har parkeringsplats är därför väldigt bra, och konkurrerar kraftigt mot lokaler mitt inne i stan med avsevärt sämre bilkommunikationer.

Stadsdelsguide Kungsholmen - Kommunikationer

 

Tunnelbanelinjer och Essingeleden på Kungsholmen.

 

Närservice – Vad finns det för förnödenheter runt omkring lokalerna?

Stadsdelsguide Kungsholmen - Närservice

 

Närservice på Kunghsolmen, taget från företagsfunktionen på yta.se. Gå in och gör egna sökningar för att undersöka vidare!

 

Kungsholmen har ett stort och brett utbud av närservice fastän området hamnade sist i rankingen mellan Norrmalm, Östermalm och Södermalm. Den största koncentrationen av restauranger och annan närservice så som gym ligger runtomkring de centrala och östra delarna av Kungsholmen.

Sankt Eriksgatan ner mot Fridhemsplan är en stor och levande gata med massvis av butiker, restauranger och även Västermalmgallerian. Mitt på Sankt Eriksgatan ligger Fridhemsplans tunnelbaneuppgång, vilket bidrar till den goda etableringen av affärsverksamheter. Precis över gatan finns även systembolaget, vilket ofta drar till sig fler verksamheter.

På den östra delen av Kungsholmen så återfinns ytterligare en klunga av butiksverksamhet vid Rådhusets tunnelbanestation. Häromkring kryllar det av restauranger och är bara en kort promenad bort från Norr Mälarstrand och Centralen.

Ner mot Hornsbergs Strand i Kristineberg finns även ett fint restaurangstråk längs med vattnet, som tjänar som ett bra lunchstråk för arbetande i Lindhagen såväl Kristineberg. Upp mot Stadshagen i Lindhagen finns det även ett stort utbud av restauranger kring de större kontorsbyggnaderna.

Kungsholmens områden – Var på Kungsholmen ska er lokal vara?

Att hitta en ledig lokal på Kungsholmen har varierande betydelse beroende på vad för typ av etablering du är ute efter. Som tidigare avsnitt visat skiljer det sig en hel del mellan centrala de olika delområdena Centrala Kungsholmen, Lindhagen, Kristineberg, Fredhäll och Marieberg. Nedan beskriver vi kort vad det är som utmärker varje område, så att du kan ta ett välgrundat beslut.

Kungsholmen – Centralt stadsläge

Centrala Kungsholmen sträcker sig från Fridhemsplan bort till den östra delen av ön vid Stockholms Central. Detta område är vad de flesta kännetecknar som Kungsholmen, då det är här mest liv och rörelse befinner sig. Delområdet är den del som är äldst på Kungsholmen och är därför mest bebyggd.

Området runtomkring Fridhemsplan, längs med Sankt Eriksgatan, är Kungsholmens knytpunk. Här når både gröna och blåa tunnelbanelinjen, Västermalmsgallerian ligger mitt i, och det är även genomfartsgatan för att komma ut mot Essingeleden. Detta område har därför många butiks- och restaurang-lokaler, men desto färre större lediga kontorslokaler. Här är även hyran högst på Kungsholmen med en snitthyra på 3.200 SEK / kvm / år.

Stadsdelsguide Kungsholmen - Delområde Kungsholmen

 

Området runtomkring Fridhemsplan, längs med Sankt Eriksgatan, är Kungsholmens knytpunk.

Ner mot Rådhuset till öster om Fridhemsplan börjar närservicen sina av och istället bytas ut mot lugna kvarter runtomkring polishuset. Ner mot vattnet ligger Norr Mälarstrand, en vacker gata som huserar många fina och gamla kontorslokaler. Den närmaste tunnelbanestationen är Rådhuset, som belägen på den blåa linjen är aningen svårare att ta sig från vilket däremot vägs upp av goda bussförbindelser. Detta område är aningen billigare vid 2.800 SEK / kvm / år, så länge man håller sig borta från Norr Mälarstrand som åter igen kikar upp på 3.200 SEK / kvm / år för det fina läget.

Sist men inte minst har vi gatorna längs med Klarastrandsleden och Kungsbron. Detta utmärkta kommunikationsläge är så nära man kan komma Stockholms Central utan att faktiskt vara där. Fleminggatan, Kungsgatan och Kungsholmsgatan huserar alla ett antal kontorslokaler som kan vara extra intressanta för företaget som värderar närhet. Här är hyrorna återigen högtr med tanke på närheten till Centralen, på 3.200 SEK / kvm / år, men är hela 30% billigare än andra sidan vattnet.

Lindhagen – Stora kontorslösningar för större företag

Stadsdelsguide Kungsholmen - Delområde Lindhagen

Lindhagen är ett av Stockholms centralaste företagsdistrikt. Beläget intill vattnet på nordvästra delen av Kungsholmen ligger detta expansiva företagsområde som kan skryta med många nyetableringar av stora företag som valt att omplacera huvudkontoret hit.

I huvudsak har Lindhagen gått från att vara ett område för industri till att främst bestå av stora och moderna kontorslokaler. Några exempel på prominenta företag som numera har huvudkontor i Lindhagen är; Skanska (Byggbranschen), Securitas (Säkerhet), och Kungsleden (Fastigheter).

Med direkt anslutning till centrala stan samt faktumet att Essingeleden går genom området är kommunikationerna goda för förbindelser och transporter till bland annat Arlanda. I Lindhagen är kontorshyrorna på runtomkring 2.800 SEK / kvm / år, men denna summa kan variera kraftigt beroende på storleken på uthyrningen.

 

Kristineberg – Lugnt område

Kristineberg är ett lugnare område främst bestående av bostäder och ligger precis intill affärsområdet kring Lindhagen. Området sträcker sig ner mot vattnet och erbjuder vackra miljöer. Utbudet av lokaler och närservice är inte lika stort men för den som letar finns det en annorlunda stadsmiljö som väntar. Hyran i Kristineberg ligger på ca 2.800 SEK / kvm / år.

Stadsdelsguide Kungsholmen - Kristinebergs område

 

Fredhäll och Marieberg – Närhet till Bromma och Södermalm

Stadsdelsguide Kungsholmen - Fredhälls område

Fredhäll och Marieberg ligger på södra delen av Kungsholmen och är mest känt för DN-skrapan. Om du väljer att hyra en ledig lokal i Fredhäll eller Marieberg sitter du med närhet till Fridhemsplan, Essingeöarna eller Hornstull, samtidigt som du får en något lugnare tillgivning. I området finns gott med närservice samt Rålambshovsparken för trevliga sommarluncher.

Hyran i området är den lägsta på Kungsholmen, där en kontorslokal går på omkring 2.600 SEK / kvm / år.

 

Hitta en ledig lokal på Kungsholmen

Förhoppningsvis har denna artikel gett svar på tal om hur det är att hyra en lokal på Kungsholmen. Dela gärna materialet vidare genom att sprida länken i sociala medier eller klicka på Tweeta till höger. Om ni hellre vill dela någon av bilderna är även det fritt fram eller till och med uppskattat! Fortsättningsvis kommer vi släppa fler stadsdelsguider om Norrmalm, Östermalm och Södermalm, och även ytterligare områden framåt. Vill ni veta mer innan dess får ni gärna maila mig på viktor [at] yta punkt se.

Om du istället blivet ett Kungsholmsfan och vill hitta er framtida lokal, klicka på länken nedan:

 

God Jul! //Viktor