Paradigmskifte på kontorsmarknaden - snart 10% av marknaden coworking
För 10 år sedan var konceptet coworking obefintligt, trots att ett fåtal aktörer i Stockholm var tidiga med att lansera. Coworking förknippades med frilansare och egenföretagare som ett sätt att tillföra sammanhang och nätverkande. Långa avtalstider, dyra hyror, och tiden det krävs att drifta ett kontor är alla faktorer som ligger bakom megatrenden att istället hyra sitt kontor som en fullservicetjänst. Vare sig det är en hipp startuphub med baristakaffe och gratisöl eller en lyxig loungemiljö där frukost och bubblet flödar, finns det idag ett coworking för alla med Stockholms nästan 200 anläggningar och fenomenet visar ingen tendens på att försvinna.
Vad är coworking? Coworking innebär att hyresgäster hyr en del av ett kontor och delar på gemensamhetsytor istället för att hyra ett helt eget kontor. Avtalstiderna är korta, de kommer fullt möblerade, och du slipper fylla på kaffemaskinen. För många företag har det blivit ett verktyg för att fokusera på den egna verksamheten samt enklare kunna skala över tid. För andra är det ett sätt att få ett kontor som de aldrig kunnat uppnå själva. Fenomenet har även blivit allt vanligare bland större företag med 50-100 anställda, som då hyr egna avdelningar med möjlighet att växa över tid istället för att binda upp sig i långa traditionella kontorshyresavtal.
Yta.se har i egenskap av Sveriges största förmedlare av coworking genomfört en marknadsrapport där vi identifierat att marknaden växer i raketfart och att det sker en aggressiv kapplöpning bland aktörerna om vem som kan sluka mest yta i Stockholm. I rapporten analyserar vi unik data från vår databas av över 3500 kontorshotellsrum samt enkätsvar som representerar mer än 50% av marknaden.
Redan idag finns över 300.000kvm coworking i Stockholm utspritt över 97st aktörer och nästan 200 anläggningar. Snart består över 10% av kontorsmarknadens omsättning av just coworking. Marknaden har vuxit med 25% per år innan pandemin, och spås fortsätta i samma takt efter och nå 4BSEK per år 2025. Optimismen bland operatörerna är överväldigande efter några tuffa pandemiår, de berättar att de sammanlagt vill mer än dubbla mängden coworking-yta i Stockholm de kommande fyra åren. 95% av de svarande coworkingaktörerna angav att de kommer öppna nya anläggningar samma tidsperiod.
Även under pandemin har intresset varit stort för nyöppnade coworkinganläggningar, som ofta snabbt fyllts efter öppning. Beläggningsgraden i branschen ökade under våren 2021 från 61% till 66%, medan prisläget fortfarande var attraktivt nog för att locka in så många nya hyresgäster som möjligt. Rabatterna låg i snitt på 20% mot listpriser, och priserna generellt blev lägre under pandemin. 88% av aktörerna tror på högre priser efter pandemin men framförallt att pandemin på sikt kommer att ha haft en positiv påverkan på branschen.
Vi ser tydligt att denna lösning är intressant för alla typer av företag där allt från börsnoterade läkemedelsbolag till jurister och konsultfirmor idag väljer coworking. Trots att marknaden mognat endast på senare år för att möta större företags behov, är redan 25% av hyresgästerna mellan 11-100 anställda. I takt med att ännu mer yta tas och företag ställer om sin arbetsplatsstrategi kommer det bli allt vanligare med detta typ av kontor. - Viktor Söderström, VD på yta.se
Stockholm är en av de städer där coworking vuxit som mest, men ändå ligger vi långt bakom flera andra städer med 3,5% av utbudet som coworking jämfört med upp mot 10% redan idag på andra marknader. Som allt pekar mot just nu är det troligt att du kan komma att sitta på ett coworking framåt, eller kanske besöka en kund, är du nyfiken på att veta mer så kan ni läsa vår rapport på ämnet.