Q1 2023: Analys av Malmö coworking-marknad

Q1 2023: Analys av Malmö coworking-marknad
United Spaces Nordenskiöldsgatan 24, Malmö - en av många coworkinganläggningar i Malmö

För första gången någonsin släpper yta.se siffror kring coworkingmarknaden i Malmö. Coworkingmarknaden är fortfarande en liten bransch och det har länge varit svårt att både som hyresgäst, coworkingaktör, eller fastighetsägare få en inblick i hur marknaden utvecklar sig. På yta.se, den ledande marknadsplatsen för att hitta, jämföra och hyra kontor inom coworking, presenterar vi nu unika siffror kring beläggningsgraden på coworkinganläggningarna i Malmö.

Beläggningsgraden är ett mått på hur stor andel av den uthyrningsbara ytan är uthyrd. Precis som fastighetsbranschen brukar diskutera vakansgrad, det vill säga hur mycket uthyrningsbar yta är för tillfället ledigt, mäter vi samma begrepp men inom coworkingmarknaden. Detta gör det möjligt att över tid följa hur välmående marknaden är och i förlängningen efterfrågan på flexibla kontor.

Vi gör detta genom vår unika databas av nästan 10 000 kontorsum på coworkinganläggningar i Sverige och även så Malmö. Genom att digitalisera utbudet på rumsnivå och i realtid få vakansuppdateringar av coworkingoperatörerna har vi möjlighet att ge en verklighetstrogen bild av hur stor del av coworkinganläggningarna som är uthyrda.

💡
Genom att samla in och uppdatera alla vakanser på rumsnivå kan yta.se ge en verklighetstrogen bild över uthyrningsstatusen på coworkingmarknaden i Malmö

Q1 2023: Malmö coworking-marknad i siffror

Utvecklingen av beläggningsgraden för coworking spaces i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Vår första kvartalsrapport för coworking-marknaden i Malmö visar på att den totala beläggningsgraden är 73%. Vi baserar datan på 23st coworking-anläggningar och nästan 6 500kvm rumsyta. Malmö tar därför täten jämfört med Göteborg och inom tull i Stockholm som båda uppvisade 70%.

73% kan låta relativt lågt med tanke på att vakansgrader inom kontorsfastigheter ligger på mellan 5-20% (dvs 80-95% beläggning), men här måste man ha i åtanke att coworking är något av ett annat djur. Marknaden har varit väldigt expansiv de senaste åren och kraftigt ökat mängden utbud, vilket pressar beläggningen nedåt. Utöver det så är marknaden mycket mer rörlig än traditionella kontor med korta bindningstider, vilket skapar ett utökat behov av att hålla ytor öppna för bolag som vill växa. Många coworking-anläggningar är därför uppsatta redan från start att vara lönsamma redan vid nivåer kring 80% beläggning.


Intresserad av ekonomin kring coworking? Läs vårt inlägg kring vad coworking-operatörerna i Stockholm omsätter och hur intäkt/kvm relaterar till lönsamhet.


Håll utkik efter vår årliga rapport framöver

Varje år släpper vi på yta.se en mer detaljerad rapport om coworking-marknaden som analyserar hyror, utbud, marknadsstorlek, beläggning, efterfrågan och mera. Tidigare år har denna endast fokuserat på Stockholm, men för 2023 kommer vi även inkludera data för coworkingmarkanden i Malmö.

Intresserad av att läsa våra tidigare rapporter? Klicka här.

yta.se - din källa för coworking-marknadsdata

På yta.se samlar vi nästan 10 000 kontorsrum från 236 coworking-anläggningar över hela Sverige. Vår marknadsplats är det enklaste sättet att hitta, jämföra och hyra flexibla kontor på coworking-anläggningar. Tillsammans med vårt team av kontorsexperter hjälper vi årligen hundratals företag att hitta det perfekta coworking-utrymmet som passar deras behov.

Genom att använda vår plattform occu.io kan coworking-operatörer enkelt få en överblick över deras vakanser. Med hjälp av digitaliserade planritningar kan du som operatör få upp din anläggning och se precis vad som är ledigt eller inte, och jobba tillsammans med ditt team för kring uthyrningen. Detta säkerställer att vi kan erbjuda de mest aktuella och korrekta marknadsdata för våra användare.

Jämför alla coworking spaces

Jämför 10 000 kontorsrum på coworking spaces på vår marknadsplats

Jämför coworking spaces i Malmö