Valet av tunnelbanestation för ert kontor kan innebära stora kostnadsbesparingar

Här har vi med hjälp av egen samt data från Skatteverket sammanställt den genomsnittliga lokalhyran per tunnelbanestation i Stockholm. Med hjälp av analysen har vi identifierat flera ”sweet-spots” som en funktion av den restid det tar från T-Centralen. Vill man sitta så centralt som möjligt kan de genomsnittliga kostnaderna vara 5.400 SEK/kvm/år. I detta inlägg redogör vi för vilka som är de billigaste kontra dyraste stationerna, samt var man kan göra störst besparingar, sett till restiden längs med tunnelbanan.

Se alla lediga lokaler i Stockholm med snitthyran direkt!

Spara tusentals kronor i hyra på några minuter

Enligt vår analys kan man tyda att några extra minuters restid från T-Centralen kan minska en kontorskostnad markant, vilket kan vara värt att tänka på om budgeten är begränsad och man inte är i direkt behov av att sitta centralt.

Rådhuset

Den mest utstickande stationen är Rådhuset, där den genomsnittliga kontorshyran är cirka 30 % lägre än hyrorna kring T-Centralen och endast ligger en minut bort. I genomsnitt ligger hyran runt Rådhuset på 3.200 SEK/kvm/år.

Se alla lediga lokaler runt Rådhuset

Gamla Stan

Kollar vi söderut ligger Gamla Stan nära till hands, där den genomsnittliga kontorshyran är 25 % lägre än T-Centralens och endast en minut bort. Gamla Stans genomsnittliga kontorshyra är 3.400 SEK/kvm/år.

Se alla lediga lokaler i Gamla Stan

Västra Skogen

Vill man komma ner ännu lite i sin kontorskostnad men ändå sitta så centralt som möjligt kan man åka tunnelbanans blåa linje från T-Centralen norrut, så tar det inte många stationer innan man mer än halverat sin lokalkostnad. Runt Västra Skogen strax söder om Solna ligger hyrorna i genomsnitt på 1800 SEK/kvm/år, men fortfarande med goda kommunikationer och hyfsat centralt – endast sju minuters restid från T-Centralen och precis utanför tullarna.

Se alla lediga lokaler i Västra Skogen

Med T-Centralen som utgångspunkt följer här ett diagram över de olika linjerna och dess genomsnittliga kontorshyror

För varje minut man reser längs med tunnelbanelinjerna, från T-centralen, finns det pengar att spara. Tabellen nedan visar den genomsnittliga besparingen per linje i SEK/kvm/år.

           Tunnelbanelinje               Genomsnittlig besparing per rest minut 
Blåa 142 SEK
Röda 93 SEK
Gröna 60 SEK

 

För ett företag som behöver 500 kvm för sin verksamhet skulle detta innebära en årsbesparing om 
71.150 SEK för varje minut man reser längs med blåa linjen.

 

Stationerna med högst kontorshyror

De högsta hyrorna hittar vi föga förvånande på och runt stationerna närmast T-Centralen och Stockholms Central Business District (CBD). Överlägset dyrast är Östermalmstorg med 5.400 kr/kvm/år, följt av Hötorget, Kungsträdgården och T-centralen.

Tunnelbanestation Pris (SEK/kvm/år)
Östermalmstorg 5.400 SEK
Kungsträdgården 5.000 SEK
Hötorget 5.000 SEK
T-Centralen 4.500 SEK

 

 

Stationerna med lägst kontorshyror

De absolut lägsta lokalhyrorna i Stockholm finner vi längst söderut ut på röda linjen, men den i genomsnitt billigaste linjen är den gröna. Den genomsnittliga kontorshyran längs med hela gröna linjen är 2042 kr. Följer man gröna linjen söderut finns knappt någon lokal över 2000 kr/kvm/år, det går att sitta så centralt som Gullmarsplan för endast 1900 kr/kvm/år. Kommunikationerna kring Gullmarsplan väntas även utökas, i och med tunnelbanans planerade expansion kommer det byggas en ny plattform under den befintliga, till vilken blåa linjen kommer gå. Vilket gör att Gullmarsplan förenar blåa och gröna linjen och ökar därmed möjligheterna att ta sig dit.

Tunnelbanestation Pris (SEK/kvm/år)  
Norsborg 1.200 SEK
Hjulsta 1.300 SEK
Skarpnäck 1.400 SEK

 

 

Till alla lediga lokaler i Stockholm