vad-är-coworking-spaces

Bakgrund

Att hitta lokaler i attraktiva områden är inte lätt och att dessutom hitta en lokal som har allt man söker, men dessutom är överkomlig i pris, är i princip omöjligt. Här kommer den nya tidens workspace centers in som en attraktiv lösning. Signifikativt för ett modernt workspace center är att det är centralt beläget i de mest attraktiva områdena, har stora öppna ytor för arbete och möten, håller en hög service nivå, är öppet 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan och inkluderar alla kringtjänster som behövs på ett kontor såsom WiFi, printer, kaffe, reception med mera. Jämfört med ett motsvarande traditionellt kontor med samma läge och de kringkostnader som uppstår, i form av försäkringar, IT, sophämtning, service, skyltar etc. så sänker man i de flesta fall också sina kostnader. Konceptet har redan fått stort genomslag runtom i världen och attraherar en allt större kundgrupp.

Vad som tidigare sågs som samlingspunkten för unga, nystartade företag har växt till sig och blivit en mötesplats för alla typer av verksamheter. Här möter unga startupbolag mer traditionella verksamheter som juristbyråer och konsultbolag. Omgivningarna har också mognat, från stökiga rum och bollhav till representativa lokaler med sobra färger och materialval. Det är helt enkelt en affärsmodell som har utvecklats och blivit vuxen.

Fördelarna för det traditionella bolaget är desamma som för startupen, med en ny ekonomisk verklighet är flexibilitet och möjligheten till snabba omställningar viktigt. De arbetsformer som ett workspace center medger är också ett svar på den riktning som allt fler verksamheter idag rör sig mot. Att, som traditionen bjuder, ha varje medarbetare instängd i var sitt rum är påväg bort, när de flesta har allt de behöver i sin laptop uppstår nya arbetsvanor. På ett workspace center ges man möjligheten att jobba tillsammans i olika konstellationer efter olika behov. Behöver man sitta enskilt finns möjligheten till eget kontor och tysta ”fokusavdelningar”. Mötes- och konferensrum finns under samma tak och ofta finns även en stark serviceorganisation som står till tjänst med IT-support, reception, mottagande av gäster och mycket annat.

Coworking har nu slagit igenom på allvar även i Sverige. Fenomenets ursprung hittas i San Fransisco, där Brad Neuberg år 2005 la grunden till det första cowork-centret sett till dagens definition. Fenomenent spred sig som en löpeld i Sillicon Valley och konceptet har därefter utvecklats och förfinats till dagens moderna arbetsplatser. Idag är en av de största aktörerna på den globala marknaden amerikanska WeWork, som nyligen värderades till 16 miljarder dollar och därmed blev ett av världens högst värderade startups.

I Sverige hittas motsvarigheten bl.a. på Convendum, som startade sin verksamhet i Stockholm under våren 2016 och som redan har hunnit etablera två nya coworkspace centers i centrala Stockholm och öppnar i Göteborg 2017. Här träffar vi Paul Linderoth, CCO, som berättar om vad cowork innebär i praktiken och vilka anledningar han ser till att kunderna flyttar in.

Flexibiliteten

”Vi har pratat med medlemmar och företag och ett av de vanligaste svaren som ges på frågan om varför man väljer coworkmedlemskap är flexibiliteten”, berättar Paul Linderoth.

Workspace centers är ofta tillgängliga 24 timmar om dygnet, veckans alla dagar. Det betyder att medlemmarna själva kan lägga upp sin närvaro på kontoret efter sina behov. Man kan också välja om man vill sitta avskärmat i lugn och ro, eller i öppna ytor där man kan hålla möten och jobba med projekt tillsammans med andra. På Convendum finns även Private Office, då har man sitt eget kontor; samtidigt som man givetvis har tillgång till alla öppna ytor och cowork, men man kan stänga dörren om sig precis när man vill.

”I vårt medlemskap ingår allt och dessutom är man inte bunden av långa kontraktstider och andra avtal som kommer med en egen lokal, här är det ett avtal som gäller och det har tre månaders uppsägningstid.”

Gemenskap

Samtidigt som flexibiliteten är väldigt stor så uppskattar även medlemmarna den struktur det ger att vara en del av den mötes- och kommunikationsplattform som ett workspace center erbjuder. Det uppstår en gemenskap och möjlighet till nätverkande. I en undersökning från Deskmag svarade exempelvis 80% av deltagarna att deras affärsnätverk växte och att antalet affärer ökade.

”Viktigt att understryka är dock att gemenskap och socialiserande inte är påtvingat. Medlemmar kan själva välja till vilken grad de vil socialisera och samarbeta med andra, för vissa räcker det att känna en trygghet i att plattformen finns där, när, och om man vill nyttja den” tillägger Paul.

Service

”Vi märkte att det saknades en pusselbit som tilltalar en bred målgrupp på marknaden. Dels finns det unga, livliga cowork spaces som erbjuder startups en första yta att starta sin verksamhet på. Det andra alternativet är det traditionella kontorshotellet, dessa består allt som oftast av långa korridorer med stängda dörrar, utan några större gemensamma ytor. På Convendum har vi kombinerat absolut högsta servicenivå och finish med stora öppna ytor i form av lounge och coworkavdelningar omgivet av privata kontor samt fullskaliga konferensanläggningar. Här sitter man i ytterst representiva lokaler, mitt i Central Business District”, berättar Paul Linderoth.

”Hos oss ska det vara enkelt och man ska känna sig omhändertagen. Medlemmar bokar enkelt mötesrum genom vår hemsida, där finns också möjligheten att teckna sig för medlemskap direkt. Som en del i medlemskapet hos oss ingår bland annat en stor frukostbuffé som dukas upp varje morgon; och det finns tillgång till gym, café, conciergerjänster och självklart allt som man förknippar med sin arbetsplats, som Wi-Fi, skrivare med mera. Allt ingår, tanken är att våra medlemmar ska kunna fokusera på sin kärnverksamhet, resten sköter vi.”

Är du intresserad av att komma i kontakt med Convendum, gör det direkt genom yta.se. Samtidigt kan du redan online gå runt i deras Coworking space på både deras co-workingspace på Vasagatan 16 i Stockholm och deras co-workingspace på Regeringsgatan 48 i Stockholm i våra 3D-Tours.

Co-workingspace Stockholm – Convendum

 

 

Convendum – Regeringsgatan 48

Fler frågor om Cowork? Tveka inte att höra av er till oss på yta.se!

 

Om yta.se

yta.se är en marknadsplats för det lokalsökande företaget att enkelt kunna hitta till rätt lokal för deras verksamhet. På yta.se hittar du allt från kontor till industrilokaler och däribland också många av Stockholm coworking spaces samt kontorshotell. Sök efter er nya lokal direkt på yta.se – Lediga lokaler.